Implementarea blockchain, Noua Zeelandă și plata salariilor în Bitcoin

Posted by Marian-Claudiu Duiu,

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

Cu toate că am trecut de zile bune în anul 2020, utilizarea criptomonedelor și beneficiile tehnologiei blockchain își fac simțită prezența cu pași timizi în viețile noastre, acest domeniu fiind încă privit cu neîncredere în România. Mediul antreprenorial este stimulat puțin spre deloc, iar procesul de inovație pe plan tehnologic este încurajat sub nivelul optim. Sugestia mea este să vă informați continuu asupra noutăților și progreselor efectuate în lumea digitală, căutând totodată să profitați de pe urma acestui fapt, adaptându-vă erei în care trăim. Citiți, căutați informația din mai multe surse, testați, fiți curioși, dar în același timp precauți, fiți recunoscători că v-ați născut în aceste vremuri când tehnologia face totul să fie mai simplu. Utilizați-o cu bună credință și nu căutați să vă dezumanizați în același timp.

Folosiți criptomonedele ca metodă alternativă de plată, testați modul de tranzacționare, implementați, documentați-vă despre impactul pozitiv pe care îl are blockchain-ul. Poate părea un domeniu dificil de înțeles, însă nu e chiar așa greu cum lasă impresia la început. Probabil dacă veți căuta să aprofundați, să zicem, beneficiile blockchain-ului în viețile noastre, vă veți schimba percepția despre toate aceste aspecte care se raportează la zona de interes menționată anterior.

Poate că ar fi cazul să existe și reglementări de natură constructivă, nu doar de natură impozabilă (cum ar fi obligativitatea raportării profiturilor obținute din monede virtuale în anul 2019 ce trebuie declarate în anul 2020). Aici mă refer la crearea unui cadru legislativ care să favorizeze utilizarea tehnologiei blockchain și în România. De ce n-ar fi posibil? Alte țări au făcut acest pas în urmă cu ceva timp, chiar anul trecut, în septembrie 2019.

Știați că Noua Zeelandă a devenit prima țară care a legiferat plata salariilor în criptomonede? Exact! Bitcoin, cea mai populară monedă virtuală, precum și alte altcoin-uri pot servi drept ca metodă de plată a salariilor angajaților de către companii. Fiscul neo-zeelandez a precizat și care sunt cele două condiții esențiale:

  • Moneda virtuală aleasă trebuie să aibă un curs de schimb raportat cel puțin la o monedă standard;
  • Moneda virtuală aleasă trebuie să poată fi convertită direct într-o formă de plată standard;

Sistemul de impozitare al veniturilor rămâne același în cazul salariilor primite în monede digitale.

Această decizie luată de autoritățile Noii Zeelande reprezintă un prim pas pentru a introduce Bitcoin (și alte digitalcoin-uri) ca formă de plată în situațiile de zi cu zi și aduce în prim-plan nevoia de reglementare a acestora, caracterizate de descentralizare, anonimitate și volatilitate.

Departamentul de Venituri Interne al Noii Zeelande a publicat o declarație ce clarifică problema folosirii criptomonedelor pentru plata salariilor în țară.

Conform documentului, există mai multe situații în care angajatorii vor putea efectua plata salariilor în active cripto. Acest lucru va fi posibil atunci când plata este efectuată pentru servicii prestate în cadrul unui contract de muncă, fie ca sumă unică sau ca și parte recurentă a remunerării angajatului.

În legea publicată inițial pe 7 august 2019, autoritățile fiscale din Noua Zeelandă precizează că le vor permite companiilor să plătească în criptomonede și bonusurile acordate angajaților, însă freelancer-ilor nu le va fi permis să își perceapă veniturile în monede digitale. De asemenea, toate plățile existente se vor supune legilor fiscale din Noua Zeelandă.

Este important de menționat faptul că toate plățile în criptomonede vor fi considerate plăți PAYE. În Noua Zeelandă, angajații sunt taxați direct din salariu, iar acest sistem este numit sistemul PAYE. Pe scurt, persoanele plătesc pe măsura veniturilor lor. Legile taxării se vor aplica direct, ca și pentru plățile uzuale.

Mai este cale lungă până când se va uniformiza din punct de vedere legislativ domeniul monedelor digitale. Posibil să nu se uniformizeze vreodată și să fie zone de pe întreg mapamondul în care ele vor fi condiționate mai mult sau mai puțin. Toată lumea se gândește la riscuri... Dar riscurile criptomonedelor trebuie rezolvate înainte să își atingă potențialul. Multe dintre aceste riscuri sunt legate de caracterul anonim al criptomonedelor. Cu toate că ruta unei criptomonede pe rețeaua distribuită deschisă și descentralizată a registrului este transparentă, nu același lucru se poate spune despre proprietatea curentă a token-ului respectiv și la ce a fost folosit.

Caracterul anonim nu este compatibil cu legile actuale și cu tendințele de reglementare globale care solicită mai multă transparență pentru a preveni spălarea de bani, evaziunea fiscală și alte activități infracționale. Dacă guvernele nu pot vedea o tranzacție, nu pot identifica taxele evitate. Ca "fapt divers" nici prin cash nu pot.

Este nevoie de o abordare globală consecventă în ceea ce privește reglementarea criptomonedelor, folosind noi metode adaptate acestui nou instrument financiar.

Criptomonedele, precum și tehnologia registrelor distribuite (TRD-ul care stă la baza acestora) au un potențial enorm de a schimba serviciile financiare prin creșterea vitezei și reducerea costurilor afacerilor. Aducerea monedelor digitale la lumină va necesita însă un efort de colaborare din partea organismelor internaționale, guvernelor individuale și industriei de servicii financiare în vederea implementării unor protocoale de verificare coerente și consecvente.

Urmărește pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniu! Fii informat, învățarea nu epuizează niciodată mintea!