Criza produsă de Coronavirus poate îmbunătăți percepția despre Bitcoin ca activ digital

Posted by Marian-Claudiu Duiu, 2020-03-30

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

Ce anume a condus recenta mișcare a prețului Bitcoin spre revenire și fluctuațiile majore din ultima perioadă? Sau poate mai important, cine? Și de ce contează toate aceste întrebări?

Bitcoin a resimțit o incredibilă volatilitate în ultimele două săptămâni în mijlocul pandemiei coronavirusului și crizelor financiare globale. Un raport Chainalysis a constatat că traderii profesioniști și investitorii erau de obicei artizanii din spatele mișcărilor majore de preț recente, în ciuda faptului că se deplasează doar aproximativ 5% din masa capitalului total de Bitcoin.

De la începutul lunii martie, Bitcoin a fost puternic corelat cu mișcări mari pe bursa de valori. Experții în domeniu, analiști ce își exprimă opiniile pe publicații internaționale din domeniul cripto, susțin faptul că scăderea prețului Bitcoin în ultimele două săptămâni a fost rezultatul lichidării pozițiilor jucătorilor profesioniști, ca dorință de a stoca mai mult numerar.

Am sesizat cu toții această conversie a activelor în numerar, indiferent de natura pieței, dar va veni un punct în care, din cauza acestei sume în creștere care a fost pompată în sistemul...să-l numim „economico-financiar”, banii își vor pierde valoarea. Apoi virusul, fără îndoială, își va domoli impactul asupra mapamondului și va ajunge să fie tot mai bine controlat, iar în ceea ce privește numărul de cazuri noi, acesta va fi tot mai restrâns. Întrebarea pentru investitori, în acest caz este: „ce fac cu toți acești bani pe care îi am?" În acel moment, ei pot privi în alte active care pot acoperi temerea asupra inflației și valorii banilor, iar în esență, monedele digitale, ar fi unul dintre ele, eventual.

Bitcoin a fost conceput pentru a lucra ca o bază de sine stătătoare, fără a fi nevoie de bănci, guverne, monede internaționale sau orice sistem necesar pentru banii fiat tradiționali. Sistemele de comunicații prin satelit și rețea sunt în prezent utilizate pentru a menține blockchain-ul Bitcoin în viață, chiar și în timpul unei întreruperi de internet.

Aurul cu siguranță nu arată ca un refugiu sigur după o scădere de 24% în mai puțin de 2 luni, chiar mai îngrijorător este faptul că indicele bursier S&P 500 a rămas plat (la același nivel) în această perioadă.

Prin urmare, este într-adevăr corect să analizăm orice corelație într-o perioadă atât de scurtă? Această mișcare bruscă a prețului invalidează rezistența aurului în timpul incertitudinilor pieței?

Bitcoin n-a stat prea mult sub pragul de 5k USD, însă se pare că nu se înghesuie chiar foarte mulți să achiziționeze la valori cuprinse între 5-6k USD.

Media prețului Bitcoin în perioada 2012-2020 de pe toate exchangeurile este de 8.639,59 USD conform Statista.com și reamintim că ATH a fost chiar de aproape 20k în decembrie 2017.